Érték a különbözőség

Neuroharmónia

8 ok, amiért az ADHD-s felnőttek hülyének érzik magukat

2021. szeptember 10. - Márkosi Balázs

adhd_felnott.jpghttps://untappedbrilliance.com/8-reasons-why-adults-with-adhd-feel-stupid/

 

Nem szeretem a "hülye" szót, de azért ragaszkodtam hozzá a címben, mert sok ADHD-s ember így jellemzi önmagát. Az ADHD-sok, akikkel eddig találkoztam, többnyire találékonyak, intelligensek, éleselméjűek, humorosak és szinte kivétel nélkül a társaság középpontjai. Mi okozhatja mégis ezt a nyilvánvalóan nagy eltérést az önleírás és a tények között. Mégis miért érzik magukat hülyének az ADHD-val élők?

1) Tanulmányi sikerekimages.png

Az ADHD nem tanulási zavar, de egyike azoknak az idegrendszeri sajátosságoknak, amelyek megnehezíthetik a tanulást. A küzdelem az osztályteremben való figyelemmel, memóriával, szervező képességekkel, problémákkal egyúttal azt is jelenti, hogy az ilyen idegrendszerű gyerekeknek nehezebb jó osztályzatokat szerezni. Sajnos jelen társadalmi és oktatási rendszerünk, még mindig a tanulmányi eredményekből eredezteti az intelligencia megítélését, mely nagy terhet ró az ADHD-val élő gyermekekre és később kihat a felnőtt életükre is.

2) Tanulási zavarok

Az ADHD-val élők mintegy 40 százaléka tanulási nehézségekkel rendelkezik. Körülbelül 20 százalékuk diszlexiás, és számos - akár felnőttnél - egynél több együttes tanulási zavar van, amelyek nehézségeket okozhatnak az olvasás, az írás, a számolás során, valamint a vizuális vagy hallási észlelési feladatoknál. Ha ezeket gyermek korban nem fejlesztjük, fenn marad felnőtt korban is és gondot, nehézséget okoz a munkahelyen is.

3) Viselkedés az iskolában

Az energikus, pörgős diákok akik nem tudnak nyugodtan ülni vagy abbahagyni a csacsogást, gyakran összetűzésbe kerülnek a tanáraikkal. Bár ez nem azt jelenti, hogy „hülyék”, a rendszer felkészületlensége és főként eszköztelensége miatt, gyakran mégis érezhetik így. Az energikusság, pörgés fenn marad felnőtt korban is igazán nagy munkabírásúak az ADHD-s emberek, de nehezítés is a munkahelyi környezetben, mert a környezet számára sokszor követhetetlen az ADHD-s tempó.

4) Egyszerű feladatok

Az ADHD-sok általában olyan dolgokkal küzdenek, amelyeket más emberek egyszerűnek találnak; például időben megjelenni egy találkozón, megtervezni egy étkezést, emlékezni arra, hogy hova tettük a kulcsunkat vagy, hogy melyik napon vigyük ki a szemetest.

Úgy tűnik, hogy a narratíva, valahogy így szól: "Ha nem tudok ilyen egyszerű dolgokat sem rendesen végigcsinálni, akkor biztosan hülye vagyok". Cáfolatként gondoljunk csak azokra a professzorokra, akiknek a nevük előtt akár több doktori, vagy tudományos fokozat van, mégis küzdenek egy darab pirítós elkészítésével. 

5) Visszaemlékezni

Az ADHD-sok gyakran küzdenek, hogy megtalálják a megfelelő szavakat. Ennek semmi köze az okossághoz vagy a tudáshoz; ez információ-visszahívási probléma. A jó hír az, hogy ezen lehet javítani érdemes, mert ez az a nehézség ami alapján gyorsan kialakulhat az emberben a, de hülye vagyok érzés, gondolat..

6) Érdekes témák

Az ADHD-sok általában nagyon tájékozottak; vérbeli élethosszig tanulók, azonban csak olyan dolgokra emlékeznek, amelyek érdeklik őket. Ha egy partin vagy, és egy bizonyos általános témát vitatsz meg, ami unalmas számodra, akkor lehet, hogy nem tudsz hozzájárulni.

7) Általános ismeretek

Ha tanulási nehézségei vannak, sok időt és energiát fordíthat az iskolai dolgok megtanulására, és nem marad agyterület az általános ismeretek számára. Ez velem történt; annyi időt töltöttem az olvasással és a helyesírással, hogy az általános tudásom rendkívül lecsökkent. Általában ez akkor javul, ha kijövünk az akadémiai környezetből.

8) Kivel töltöd az időt

Észrevetted, hogy amikor bizonyos emberekkel töltesz időt, okosnak, élesnek és viccesnek érzed magad? Akkor más emberekkel (talán olyanokkal, akiket kritikusnak vagy ítélkezõnek tart), „hülyének” érzed magad? Ez nem a fantáziád. A kutatók azt találták, hogy azok az emberek, akikkel időt töltesz, befolyásolják a beszélgetést. Óvatosan válassza ki barátait és romantikus partnereit. Olyan emberekkel érdemes időt tölteni, akik természetesen kihozzák a legjobbakat belőlünk.

Mit tehetsz, hogy ne érezd magad hülyének?

  1. Ne hívd magad hülyének, hangosan vagy csendesen magadnak sem.
  2. Az intelligencia sokkal változatosabb, mint ami egy IQ teszten látszik. Ha „hülyének” érzed magad, mert nem tanultál jól az iskolában vagy bármilyen más okból, nézd meg Dr. Howard Gardner elméletét a többszörös intelligenciáról. Megállapította, hogy 8 féle intelligencia létezik. Lehet, hogy ez nagyon releváns számodra.
  3. Koncentrálj arra, amiben jó vagy! Mivel az ADHD-s emberek gyakran küzdenek az alapokkal, küzdelmi gondolkodásmódot alakítanak ki. Ez azt jelenti, hogy nem értékeli azt, ami könnyen megjön. Azonban itt rejlenek erősségei és adottságai. Szánj minél több időt ezekre a dolgokra! Érezd magad értékesnek!
  4. Gyakran a „butaság” érzése alacsony önértékeléssel függ össze. Ajánlom számodra Patrick Fanning és Matthew McKay ‘önbecsülés’ című könyvét.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neuroharmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr9216393460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása