Érték a különbözőség

Neuroharmónia

Más típusú szülőség…

Az eltérő idegrendszeri fejlődésmenettel (ADHD, AUTIZMUS, DISZ-ek) élő gyermekekkel az élet sokszor extrém kihívásokkal jár. Nincsenek igazán generációs mintáink az érintett gyermekek nevelése kapcsán.

2021. szeptember 24. - Szabó Zsófia77

 

A család alapegysége a társadalomnak, a gazdaságnak és a jövőnek. A legnagyobb természetességgel állunk neki a családalapításnak, hiszen több millió ember tette ezt már előttünk, nekünk miért ne sikerülne. Párt választani, összeházasodni és gyermeket vállalni az élet természetes velejárója és ezzel együtt az élet igazi kihívása is… az azért igazságtalanság, hogy erre menet közben jövünk rá.

Az eltérő idegrendszeri fejlődésmenettel (ADHD, AUTIZMUS, DISZ-ek) élő gyermekekkel az élet sokszor extrém kihívásokkal jár. Nincsenek igazán generációs mintáink az érintett gyermekek nevelése kapcsán. Szülőnek lenni nagy kihívás, ezt tudjuk, ADHD-val, Autizmussal vagy egyéb nehézséggel élő gyermekek esetén ez igazi erőpróba. Erőpróba a párkapcsolat terén, erőpróba a családi kapcsolatokban és ha közösségbe kerül a gyermek, igazi erőpróba az integráció is.

stones-6218330_960_720.jpgSokszor érezzük úgy, hogy csak éljük túl a mai napot is, csak legyünk túl rajta és aludjunk végre - holnap hátha könnyebb lesz. Azonban a mi esetünkben, ha nem találjuk meg a megfelelő eszközöket, fejlesztést és szakembert, akkor csekély eséllyel lesz változás magától. Vallom, hogy ez más típusú  szülőség. Tudatosabb, türelmesebb, intenzívebb és persze fárasztóbb. Amikor rendszeresen azt érezzük a napok végén, hogy teljesen kimerültünk és szinte pihenés reggel munkába menni, akkor nagy eséllyel érintettséggel élünk. Amikor azt érezzük, hogy a nevelési elveink csődöt mondtak, vagy nem érjük el azt a hatást, amit szeretnénk, érdemes elgondolkozni azon, hogy segítséget kérjünk. Mi, akik sikerekkel kikövezett utat járunk az atipikus idegrendszerrel élő gyermekeinkkel, már megtaláltunk bevált módszereket, vannak mellettünk segítők és ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabb családi, közösségi életet éljünk.

Minden módszer és szakértő támogatás sikerességének alapja a család. A családi rendszer működése a gyermekeinkben nagyon megmutatkozik. Olyanok a gyermekek mint a lakmusz papír, gyorsan reagálnak az otthoni működésre, az otthoni hangulatra, a szülői viselkedésre. Szerintem nem létezik olyan család, ahol minden tökéletes. Vallom, nem is kell erre törekednünk, de tudnunk érdemes, hogy a szülői minta, viselkedés és érzésvilág a gyermekünkbe áthelyeződik. Az eltérő idegrendszerű gyermekek reakciója intenzívebb és érzékenyebbek a családi hatásokra. Mindezek tükrében érzem, tapasztalom, hogy mekkora szülői kihívást jelent az érintett gyermekek nevelése.

Kihívás, mert mint mondtam érzékenyebbek és intenzívebbek az eltérő idegrendszeri fejlődésfamiliamaos.jpg menetet mutató gyermekek. Kihívás, mert nincsenek családi mintáink, arra vonatkozóan hogyan neveljük az eltérő idegrendszeri fejlődéssel élő gyermekünket. Nekünk tanulnunk kell a más típusú szülőséget. További kihívás, hogy nincsenek „konzerv” megoldások, ami nálunk működik az másnál csak átformálva tud működni. Vannak módszerek és technikák, de ezeket adaptálni kell a családi rendszerbe, hogy működjön nálunk is és onnan pedig adaptálni kell a gyermek közösségeibe például az iskolába. Ha érintett gyermeket nevelünk el kell fogadnunk azt, hogy nem lehet fejlesztésekre hordva azt remélnünk, hogy a szakember „megjavítja” gyermekünk viselkedését, reakcióit. El kell fogadnunk azt, hogy a családi rendszer működésébe is be kell emelni technikákat, módszereket, ezeket otthon is alkalmazni kell. Ahogy ezt el tudjuk fogadni, ahogy a szakember támogatása mellett ezt elkezdjük bevezetni az otthoni működésbe és elkezd hatni, megérezzük, hogy a mi utunkra is kerülnek siker kövek.

Nálunk a NeuroHarmónia Fejlesztő Központba a szakemberek mindig adnak „házi” feladatokat a szülőknek is, az egyéni fejlesztési tervekben külön fejezetbe írják a szakembereink a szülők otthoni feladatait. Ezzel együtt fontos megtalálnunk az egyensúlyt is, maradjunk a gyermekünk szülője, szeressük és engedjük meg magunknak a tökéletlen tökéletességet, de keressük meg azokat a pontokat, ahol a családi rendszerünket is érdemes tudatosan fejleszteni.

Hiszem, hogy összefogással, együttműködéssel tudatossággal és sok-sok szeretettel tudjuk igazán támogatni ADHD-val, Autizmussal vagy egyéb idegrendszeri eltéréssel élő gyermekeinket!

A bejegyzés trackback címe:

https://neuroharmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr3116699122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása